Hoeveel goud mag je cash betalen in België?
Als je van plan bent om goud of zilver cash te betalen, is het goed om te weten dat je voorlopig nog maar tot 3000 euro contant mag betalen. Dit geldt voor elke betaling, ongeacht het totale bedrag van wat je koopt of afneemt. Dus zelfs als je die betaling in kleinere stukjes zou willen opdelen, kun je nog steeds niet meer dan 3000 euro contant betalen in totaal.
Als het lijkt alsof je betalingen met elkaar te maken hebben, bijvoorbeeld als je meerdere keren achter elkaar goud koopt, dan wordt dat als één groot bedrag gezien. Een tip is om minstens een maand tussen zulke aankopen te laten. Maar maak je geen zorgen, deze regel geldt niet als je iets onderling met vrienden of familie regelt. Bij transacties tussen particulieren hoef je je geen zorgen te maken over die limiet van 3000 euro.
Deze regels zijn er vooral om te helpen witwassen en belastingontduiking tegen te gaan. Door contante betalingen te beperken, makt men het moeilijker voor criminelen om grote sommen geld te verbergen.
Dus, volgende keer goud gaat kopen, denk eraan dat je niet meer dan 3000 euro in contanten mag betalen.
Kan ik anoniem goud kopen?
Heel eenvoudig, nee.
Alvast niet tussen een bedrijf en een particulier.
Er zijn specifieke regels opgesteld die betrekking hebben op de openbare aanbieding van beleggingsinstrumenten voor verhandeling op een gereglementeerde markt. Deze regels staan bekend onder de naam "prospectuswet."
De prospectuswet is een uitgebreide set van voorschriften die bedoeld zijn om beleggers te beschermen en de transparantie op de financiële markten te waarborgen. Wanneer een bedrijf zijn beleggingsinstrumenten – zoals aandelen, investeringsmunten, obligaties of andere financiële producten – wil aanbieden aan het publiek, moet het voldoen aan de eisen van de prospectuswet.